søndag 17. januar 2010

Ertemos

Kok 500 g (en pose) frosne erter. Kjør ertene i en foodprosessor, og bland ut med morsmelk(erstatning) til ønsket konsistens. Press deretter blandingen gjennom en melsikt (for de minste spedbarna, til de større kan dette droppes.

Fyller ca 1,5 isterningsbrett.

Hjemmelaget Pasta

3 egg
300 g hvetemel

En porsjon på 3 egg passer til en lasagneform.

Bland ingrediensene til en smidig deig. Legg i plastfilm i kjøleskapet frem til bruk.

Denne porsjonen er en "hverdags" pasta. Dersom du har eggeplommer til overs kan disse brukes til å lage en bedre pasta - men det går da med noen flere plommer.

Lasagne

Kjøttsaus
1 løk
3 gulrot
400 g kyllinkjøttdeig
1 boksetomat
sopp
(evt annet; mais, tomater, div grønnsaker osv)

Hvit saus
4 ss smør
3 ss hvetemel
6 dl melk
1 egg, pisket
salt, pepper

lørdag 2. januar 2010

Aprikospure

400 g aprikoser

Bløtlegg aprikosene i 6 dl vann i 8-10 timer. Kok aprikosene i 20 minutter - pass på tørrkoking. Etterspe evt med mer vann. Kjør deretter i foodprosessor. Pureen fyller to isterningsbrett.

Kedgeree


400 g hvit fisk
250g ris
4 egg
frisk koriander
løk
chili
2 sitroner
Laurbærblad
salt/pepper
1 ss madras curry paste

Kok risen. Kok opp vann med laurbærblad og saften av 1/2 sitron. Kok eggene i 8 minutter og fisken i 4 minutter.

Stek finhakket løk og tilsett etter hvert chili, og deretter madras curry og korianderstilkene.

Bland inn risen i løkmiksen og press over sitron. Vend deretter inn fisken og eggene (renset og kuttet) og korianerbladene.

Denne retten ble overraskende god. Oppskrift fra Jamie Oliver

fredag 1. januar 2010

Søtpotetmos

1/2 mellomstor søtpotet
morsmelk/morsmelkerstatning

Damp potetene og mos deretter med gaffel og tilsett melken. Porsjonen er nok til et isterningsbrett.

Jeg lager mosen "ren" uten annen smaktilsetning som urter og lignende. Dette fordi jeg blander ulike grønnsaksmos-terninger til middagene (en terning av hver mos), og da er det greit å være fleksibel på hva man ønsker å tilsette.

Bananmos

3 bananer

Banan er best som ferskvare most med gaffel. Men når jeg har litt for mye bananer så er det greit å bruke disse. Jeg kjører da bananene i foodprosessor -dette gir en tynn banangrøt og fyller et isterningsbrett. Fargen på bananen ville holdt seg bedre ved bruk av litt sitron, men til min lille datter som bare er 5 mnd er det litt tidlig. Bruker bananmosen som smakstilsetning i grøten. At fargen da er litt brun er jo ikke så farlig - smaker godt forde:)

Eplepure

2 epler
kanel

eplene skrelles/renses og deles i terninger. Kok grønnsakene i litt vann til de er møre. Kjør eplene i foodprosessor med litt kanel og litt av kokevannet.

Mengden fyller et isterningsbrett.

Bruker denne pureen til eplemuffins.

Brokkoli og blomkålmos

Brokkoli og blomkål lager jeg mos av etter voksenmiddagen. En bukett blomkål og en bukett brokkoli dampet holder i denne familien til ca 2 voksne og et isterningsbrett :)

Mos grønnsakene i foodprosessor. Denne "mosen" tilsetter jeg ikke melk, evt kun bitte litt kokt vann for at blandingen lettere kjøres i foodprosessoren. Denne grønsaksblandingen blir derfor veldig "smuldrete" men jeg bruker brokkoli og blomkål sammen med annen mos.

Gulrotmos

5 mellomstore gulrøtter
morsmelk/morsmelkerstatning

Damp gulrøttene, og mos deretter i foodprosessor med ønsket mengde melk. jo eldre barnet er jo mindre finmoses grønnsakene.


Jeg lager mosen "ren" uten annen smaktilsetning som urter og lignende. Dette fordi jeg blander ulike grønnsaksmos-terninger til middagene (en terning av hver mos), og da er det greit å være fleksibel på hva man ønsker å tilsette.

Potetmos

2 mellomstore poteter
morsmelk/morsmelkerstatning

Damp potetene og mos deretter med gaffel og tilsett melken. Porsjonen er nok til et isterningsbrett.

Jeg lager mosen "ren" uten annen smaktilsetning som urter og lignende. Dette fordi jeg blander ulike grønnsaksmos-terninger til middagene (en terning av hver mos), og da er det greit å være fleksibel på hva man ønsker å tilsette.