onsdag 30. desember 2009

Guillot-Broux Mâcon Cruzilles les Genièvrières 2007


Varenummer: 50247 Pris 148,-

Bestillingsvare på polet. En favoritt. Svært mye vin for pengene.

Produsent: Dom. guillot-Broux
Område: Burgund
Land: Frankrike
Laget av: 100 % chardonnay
Alkoholinnhold: 13% vol.

Michelot Bourgogne Blanc 2007


Varenummer: 50247 Pris 148,-

Bestillingsvare på polet. Dette er kanskje vinen vi drikker mest. Det fins kanskje bedre viner, men dette er desiderts polets beste kjøp.

Produsent: Dom. Michelot
Område: Burgund
Land: Frankrike
Laget av: 100 % chardonnay
Alkoholinnhold: 13% vol.

Lequin-Colin Bourgogne Chardonnay 2007

Varenummer: 49072 Pris 160,-

Bestillingsvare på polet. En bra vin, som er et bra alternativ som avveksling fra våre favorittviner. Sous la Roche er et bedre alternativ fra samme produsent.

Produsent: Dom. René Lequin-Colin
Område: Burgund
Land: Frankrike
Laget av: 100 % chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.

mandag 14. desember 2009

Pinnekjøtt

Ingredienser
Pinnekjøtt (svin og får) 400g pr pers
Søtpoteter
Sur/rødkål
Kålrabi

Vann ut pinnekjøttet som anvist eller i tre timer. Damp pinnekjøttet på rist i tre timer.

Pai

Paibunn
200 g hvetemel
2 egg
75 g TineSmør
½ ts salt
2 ss vann

Fyllbase
4 egg
1 dl fløte/h-melk (eller den melken som er til overs)
salt

I tillegg et utvalg av det man har lyst på, f.eks
løk, spinat, purre, blomkål, gulrot, tomat
pinnekjøtt eller spekeskinke (da droppes salt i fyllbasen), kylling, skinke, kalkun osv
hvitløk, chili, pepper

Sjokoladetrøffler


Ingredienser
3dl fløte
600g kokesjokolade

Smak, feks: Nøtter/mandler, ingefær, kakao, kaffe chili

Kok opp fløte, og hell over sjokoladen. Bland til en gjevn masse. Tilsett evt smak som skal være i trøflene, finsrasp ingefær, og klem ut saften - til 1/3 av sjokoladeblandingen er det passelig med ca 5cm ingefærrot (smak til). Chilien blir best dersom chilien får varmes opp med fløten slik at denne avgir smak.

Sett i kjøleskap til massen er hard. Trill ut kuler, og rull i f.eks kakao, nøtter osv.

I år lagde jeg ingefær og nøtte -trøfler. Lagde altfor lite ingefær. Det er mulig jeg må lage en ny runde med ingefær og chili.

søndag 13. desember 2009

Kokosmakroner med sjokolade


INGREDIENSER:
4 stk eggehvite
200 g kokosmasse
200 g sukker

GLASUR
100 g mørk sjokolade

FREMGANGSMÅTE:
Bland alt, og varm opp under omrøring til en seig deig i 6-8 min, den skal ikke koke!
Bruk to teskjeer og sett "topper" på bakepapirkledt stekebrett og stek midt i stekeovn på 200 ºC i 10-15 min. Avkjøl på rist.

Glasur: Brekk sjokoladen i biter, legg i en liten bolle og plasser den i en liten kasserolle med vann. Sett på plate og varm opp. Ikke rør i sjokoladen før all sjokoladen er blitt myk.
Dypp de stekte kokosmakronene i den smeltede sjokoladen. Sett på rist til avkjøling.
Oppbevar i tett boks ved 10-12ºC.

Oppskrift fra Klikk

Brente julenøtter

300g nøtter (mandler, hasselnøtter osv)
300g sukker/melis
2 dl vann
skallet av 2 appelsiner
saften av 1 appelsin
kanel

Bland alle ingrediensene i en gryte og kok opp.

Når vannet er fordampet, legg massen ut på et smurt bakepapir.