mandag 31. august 2009

Blomkålsuppe

3 stk blomkål
1 stk vårløk
2 l vann
1 l melk
3 stk buljongterning
saften av ½ stk sitron
2 ss smør
5 ss hvetemel
3 stk eggeplomme
malt muskat
salt og pepper
urter

Kok blomkål og vårløk (vårløken fjernes når ferdigkokt), med buljongen. Lag pure av blomkålen. Lag hvit saus og tilsett pureen. Tilsett salt pepper, musakatt og eggeplomme. Dryss over ønsket urte før servering.

fredag 28. august 2009

Sprøstekt svinekjøtt med sterk, sursøt rabarbrasaus


Jamie Olivers fantastiske oppskrift

500 g svin, skåret i 3-4 cm terninger
havsalt og nymalt svart pepper
4 vårløk, renset og skåret i tynne skiver
1 frisk rød chili
en liten neve koriander
2 lime

Marinade
400 gr rabarbra
4 ss flytende honning
4 ss soyasaus
4 hvitløksbåter skrelt
2 friske røde chilier, renset for frø og finhakket
1 toppet spiseskje (kanel, anis, nellik)
en tommelfingerstor bit frisk ingefær, skrelt og hakket.

Kjør alle ingrediensene til marinaden i en blender. Vend inn kjøttet i marinaden med et glass vann. Stek i komfyr i 1,5t på ca 180g tildekket med aluminimumsfolie. Før servering stekes kjøttet i stekepanne slik at de er

lørdag 22. august 2009

Eplekake


2 egg
1,75 dl sukker
2,75 dl mel
2 ts bakepulver
50 g smeltet smør
0,75 dl melk
1 ss sitronsaft
3-4 epler
2 ts kanel
2 ts vaniljesukker
50 g hakkede mandler

Bland alle ingrediensene og hell i liten rundform. Del eplene i båter, og fordel i formen. Strø over litt kanel og stek i 30-40 min. på 180 C.

fredag 21. august 2009

Banankake


Oppskrift fra Mat for Mons:

Ingredienser

150 gr margarin
2 dl sukker
2 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
2 godt modne bananer
ca. 50 gr. grovhakkede mandler


• Varm opp ovnen til 175°c.
• Smør en 1 liters brødform. (Kan evt. også kles med bakepapir for å gjøre det enklere å den ut av formen.)
• Rør smør og sukker hvitt.
• Ha i egg, hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, kanel.
• Mos bananene med en gaffel og ha i røren.
• Bland inn hakkede mandler eller strø de over til slutt
• Stekes i ca. 45 minutter. (Avkjøles noe før den tas ut av formen.)

Gulrotkake


Denne oppskriften har jeg rappet uten noen modifikasjoner fra Marit Røttingnes Westle.
Den er fantastisk god, med både nøtter sitron og lime!

Kaken ble litt tørr i kjøleskapet (men det er nok mer min feil, da jeg ikke pakket inn restene), men en liten dusj med sitron, og kaken ble fantastisk, og god som ny:)

Marits oppskrift:

Bunn
150 g mandler
250 g smør, romtemperert
300 g mykt brunt sukker
2 ss flytende honning
ca. 450 g gulrøtter, 5-6 stk.
400 g hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts kanel
1 ts muskatnøtt
5 egg
skall og saft av ½ sitron
2 dl melk
150 g pekan- eller valnøtter

Glasur
1 vaniljestang
200 g naturell kremost, romtemperert
150 g crème fraîche
225 g melis
saft av 1-1 ½ lime
limeskall til pynt

Stekes på 180 grader i ca. 35 minutter.
Kle en liten langpanne, ca. 30 x 30 cm, med bakepapir.

Har du en food processor med både kniver og mikser, starter du med å kverne mandlene i den til de er helt smulete. Legg dem til side. Skift fra kniv til grove visper og ha i smør og sukker. Visp det luftig. Det tar fort 7-8 minutter. Stopp miksmasteren noen ganger og skrap ned det som legger seg oppover kanten. Når det begynner å bli litt fluffy, har du i honningen i en tynn stråle. Har du fast honning, varmer du den litt først.

I mellomtida kan du skrelle gulrøttene og rive dem. Jeg bruker å rive halvparten på den fineste sida og halvparten på den grove sida av rivjernet. Da får jeg både tekstur og saftighet. Bland det tørre i en bolle.

Når smør og sukker er ferdig vispet, tilsetter du eggene ett og ett. Vask sitronskallet godt og riv det på den fine sida av rivjernet. Ha i skallet og saften. Så tilsetter du det tørre og melken vekselvis.

Om du bruker pekannøtter eller valnøtter spiller ingen stor rolle. Pekannøttene er mildere og rundere i smaken enn valnøttene. Grovhakk dem og ha dem oppi bollen. Rør det sammen til alt blir godt blandet.

Slå røra oppi langpanna og stek kaka på nederste rille. Sjekk med en kakepinne om kaka er ferdig stekt (se hvordan du sjekker på s. 00). La den avkjøles helt før du har på glasuren.

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en miksmaster sammen med resten av ingrediensene til glasuren. Ikke ha i all limesaften med en gang. Visp det hele sammen til du får en glatt og klumpfri glasur. Smak til og kjenn at den er passe syrlig.

Pynt med limeskall.

Hjortestek med eplefyll


Hjortekjøttet surres sammen med finskuttede eplebiter og urter. Stekes i panne noen minutter på hver side, før den stekes videre i komfyr på ca 180-200C i ca 30 min pr kg kjøtt. Server med ovnsbakte rotgrønnsaker.

Appelsinmarinert kylling med ingefær og chili


Pakk kyllingfilet i aluminiumfolie sammen med saften og finraspet skall av 2 appelsiner, samt ingefær og chili. Stek på ca 180C i 30 min i komfyr. Kan med fordel danderes litt penere enn dette, men men.... :)