søndag 29. juni 2008

Rosaura 2007

Varenummer: 33115 Pris kr 127,90

Produsent: Feudi di San Gregorio
Område: Campania
Land: Italia
Farge og duft: Klar rosa. Fin søtlig bærduft med litt blomster.
Smak: Bløtt fruktig anslag, veldig god syre, prikker noe, innslag av krydder, veldig god frukt gjennom hele smakskurven, tørr og god finish. (2007)
Vurdering: En usedvanlig fleksibel matvin som også er deilig å kose seg med utover sommerkvelden. Best innen et år. Meget godt kjøp. 88 p (2007) (23.05.08)
Laget av: 100% Aglianico
Alkoholinnhold: 12,5% vol.

Enkel salat


En kjapp og enkel salat som tilbehør til grillmat

Rucola
avokado
mango
tomat
pinjekjerner

Beste indiske i Oslo

Her har nok Robinson og Fredag forglemt seg litt. Det var ikke krydder i hverdagen, men heller mangel på krydder jeg tenkte etter et besøk ho Mister India. For ikke å dvele ved det negative, så benytter jeg heller anledningen til å fortelle om min favoritt blandt de indiske restaurantene -AGRA. Av alle indiske jeg har vært på er Agra min favoritt - både i inn og utland- jeg har riktignok ikke vært i India, så med et forbehold der:)

Maten kommer inn fresende på jernfat, og smaksløkene løper løpsk bare av lukten. Sausene er kraftfulle og medium har et godt nivå på styrkeskalaen. Jeg liker min mat sterk og god, og på Agra er det muligheter for dette -den er ikke tilpasset den gjennomsnittlige norske gane - og det gleder meg.

Jeg prøver alltid å være åpen for nye plasser, men denne gangen returnerer jeg igjen til Agra!

Lequin-Colin Santenay Sous la Roche 2006


Varenummer: 49742 Pris 190,-

Bestillingsvare på polet. Kraftig og god vin med en tydelig smak av lagring på eikefat. En som anbefales.

Produsent: Dom. René Lequin-Colin
Område: Burgund, Santenay
Land: Frankrike
Laget av: 100 % chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.

Svinesatay med peanøttsaus


Marinering 
2 ss rød karripasta
2 ss olje
2 dl kokosmelk
1 ts salt
1 ss sukker
4 ss grovt peanøttsmør eller hakkede mandler

Stek kjøtt med
sukkererter
vårløk
rødløk

Limesjokolade


Ny porsjon med limesjokolade.

Jeg må finne en måte å lage sjokoladene på uten for mye søl, men jeg vil jo også at de skal bli fine og hjemmelagede - dette er en start, men ikke optimalt.

100g mørk sjokolade (70%)
skallet av 3 lime

lørdag 28. juni 2008

Amarula jordbærshake


4 cl Amarul
2 ss vaniljeiskrem
3 frosne jordbær

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør de sammen til en glatt shake. Hell over i et stort martiniglass og pynt med jordbær.

Drinken kan bli litt i mektigste laget, men er god som en kombinasjon av dessert og drink - men det er nok ikke denne jeg slenger sammen hver helg.

Havrecookies


Sætre lanserte lanserte tidligere i år Café Bakeriet som består av to sprø cookies og to myke havrecookies.


Sætre er så snille at de har skrevet oppskriften til hver type på pakken, slik at alle kan bake sine egne!! Og jeg lar meg lett inspirere....Da jeg har tilpasset oppskriften noe håper jeg det er i orden at jeg skriver den her...

175 g hvetemel
200 g havregryn
140 g smør
100 g sukker
2 ss flytende honning
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
200 g sjokolade (hakket)
100 g hasselnøtter (hakket)
1/2 dl vann

Steke på 170C i 10-15 min

Neste runde skal jeg prøve meg med litt andre varianter:
- Baileys (eller kanskje amarula :) )
- Kanel
- Vanilje

mandag 16. juni 2008

Figurer av mat

Mye man kan finne på nettet :) Og her er det masse å hente inspirasjon fra dersom man kjeder seg ved matbordet
Fisk

Dyr



Hai

Palmetre

Sjokolademos med avocado?

Dette er for merkelig til ikke å prøves....

søndag 15. juni 2008

Sveler


Lagde sveler i helgen. De blir spist så raskt at det ikke rekkes å ta bilde :) Må prøve å ta et bilde i morgen (oppskriften gir en veldig stor porsjon, så den holder i flere dager.)

5 egg
3,5 dl sukker
1 l hvetemel
1 l kulturmelk
1 toppet tsk natron
1 toppet tsk hjortesalt
75 g smeltet margarin

(Huskeliste til meg selv: stille venstrekomfyren på 5 og la "sveleplaten" ligge en stund til rett temp)

Sushi

Nye ruller: Nori-maki og maki med sesamfrø. I disse har jeg grovraspet gulrot (i steden for stenger), vårløk, strimlet fersk ingefær og selvsagt mango, avokado og div fisk.

Hvitvin på handlelisten

 Hvitvin til ternigkast 6: Her er det mange å prøve :) Skal løpe på polet og kjøpe. Ingenting er som å sitte under teppet på terrassen en varm sommerkveld ved midnatt og dele en flaske hvitvin med sin kjære  og lytte til I'm Yours:)

Lofoten

Tilbrakt lørdagen på Akerbrygge, og benyttet anledningen til å spise lunsj/middag på Lofoten Fiskerestaurant.

Lofoten har alltid fantastisk mat, og denne gangen var intet unntak. Jeg har  aldri fått servert en å god og spennende fiskesuppe som den de har her. Havabboren til hovedrett var nydelig, det eneste som kan trekkes litt er oljen som er dandert med de stekte grønnsakene - det kan bli litt i overkant mye, men dette er nok igjen smak og behag og jeg heller mot litt mindre.

Lofoten er perfekt en lørdag i juni med personer. Generelt er ikke denne restauranten så dyktig i stressede situasjoner når restauranten har et godt belegg, selvom maten likevel alltid er på topp. Lofoten oppleves derfor best som lunsjrestaurant eller tidlig middag og kan da absolutt anbefales!

Grillet laks og uer med eple og oregano


Ble inspirert av Dagbladets Dagens mattips, å grille fisk med eple,  og lagde min egen vri.

Til 2-3 personer
250g Laks
250g uer
1 eple
2 vårløk
1 lime
1/2 sitron
frisk oregano

Lag en aluminiumspose, og legg alt inni (lime og sitron skvises over). Legg hele posen på grillen (1 ark aluminiumsfolie i tillegg er å anbefale), og grill under lokk i ca 5 minutter.

mandag 9. juni 2008

Sjokolademuffin med bringebær


Lag muffinsrøre. Fyll halvparten av en form med røre, legg i hele bær (bringebær) og fyll over med røre. Stekes som normalt.


Til denne brukte jeg Toro sjokolademuffins. Blandet ut 1/6 av posen til 1 muffin. Disse er best ferske, og det er så enkelt å bare lage en om gangen.

lørdag 7. juni 2008

Tomat og mozzarella sandwich


2 skiver grovt brød, 0,5 mozzarella (dette er nok litt mye), 2 tomater og pesto. Stekes i ovn ca 10-15 min på ca 200C.

Avocado, eple og mango-salat


Søt og syrlig :)

torsdag 5. juni 2008

Rødbet og potetsalat


Kok poteter og rødbeter. Skrell rødbetene og skjær alt i terninger eller båter. Bland med koriander og strø over grovkværnet havsalt.

Kanelkaffe


Tilsett litt malt kanel eller en kanelstang  i kaffen.

onsdag 4. juni 2008

Sjokolade

Diverse hjemmelaget sjokolade ligger til kjøling. Har selvsagt jukset litt. Utgangspunktet er 70% mørk kokesjokolade som smeltes over vannbad, og fantasien deretter.

Lime-sjokolade
Smeltet sjokolade helles på bakepapir, og raspet limeskall strøs over. Det kan med fordel tas i enda mer limeskall enn vist på bildet, og kanskje også blandes inn i sjokoladen. Denne var fantastisk god og frisk!

Rosépepper-sjokolade
Smeltet sjokolade helles på bakepapir, og rosépepper strøs over. Herlig herlig!

Honning og mandel-sjokolade
Smeltet sjokolade blandes med honning (1 ss honning til 50g sjokolade?). Blanding en helles bakepapir, og mandler strøs over. Sjokoladen kan bli litt mektig, men har en fantastisk honningsmak. Honningen jeg brukte har en veldig kraftig smak, og mengden kunne kanskje vært redusert. Kanskje jeg forsøker å riste mandlene neste gang.

Kaffe-sjokolade
Smeltet sjokolade blandes med hele kaffebønner, og fordeles bakepapir. Denne var god i små biter. Denne sjokoladen bør fordeles i små konfekter slik at det kun er 1 kaffebønne i hver bit. Kunne bli litt mye kaffe, men bortsett fra det nydelig. Kanksje kaffebønnene burde grovkvernes i en morter før de blandes inn?

Chili-sjokolade
Bland finhakket chili med litt smør (1ts smør) og et par ts vann. Varm i mikrobølgeovn. Vannet fordamper raskt, så dette må tilpasses. Bland ren "chilisaft" med smeltet sjokolade til passelig styrke. Chilibitene kan tilsettes om ønskelig. Det er om å gjøre å så mye smak fra chilien uten å tilsette for mye væske - jo mer denne kan kokes ned jo bedre. Hell blandingen på bakepapir. Pynt evt med chili (dette gjør jeg primært for å merke sjokoladen -det er ikke alle som setter pris på en herlig sterk chilismak :) ) FANTASTISK! Perfekt mengde chili.

Ingefær-sjokolade
Gjør som beskrevet under chili-sjokolade, men bytt ut chili med raspet ingefær. I denne sjokoladen har jeg blandet inn en del av den raspede ingefæren. Ingefæren har blitt kokt med vannet, neste gang skal jeg prøve med frisk raspet ingefær i tillegg til ingefær-juicen. Nydelig og sterk.

Kanel-sjokolade
Smeltet sjokolade helles på bakepapir, og kanel strøs over. Helt grei. God sjokolade, men ikke fantastisk spennede.

Kyllingspyd


Skjær kyllingfileter i tykke strimler, og tre disse på grillspyd. Samle alle i en pose, og hell over ønsket marinade.

Legg på aluminiumfolie over grillen.

Serveres f.eks med avokado og appelsinsalat.

Avocado og appelsinsalat


Skjær avokado i båter, og skjør ut fileter fra appelsinene. Skjær løken i ringer. Bland og server :)

Litt avhengig av hva denne serveres til kan det være penere med gul løk, og ikke den rød, men da jeg personlig liker rødløken bedre spiller det jo ingen rolle her hjemme :)

Melon med chili, lime og honning


Herlig fruktsalat.

Skjær opp ønsket melon i biter, hakk litt chili, rasp litt limeskall, sitronmelisse og bland sammen med en spiseskje flytende honning.

Tørket Mango og Kiwi


Forsøkte meg på å tørke frukt for første gang. Improviserte med godt moden frukt jeg hadde liggende, skar i tykke skiver (0,5 cm) og la på rist i komfyren. Startet rolig med 50 C, men justerte etter hvert til 60C og varmluft. De ble liggende ca 3 timer (måtte avslutte for kvelden... :) ) De kunne nok ligget noen timer til. De ble gode, ferskt er selvsagt mye bedre, men det er artig å prøve. Det er nå uansett et alternativ dersom man har masse frukt til overs man ikke klarer å spise opp.

Hva er vel mer stilfult enn å kunne servere hjemmelaget tørket frukt som alternativ til chips?

tirsdag 3. juni 2008

Herlige Afrika


Etter tur til Afrika er bagasjen full av masse inspirasjon på nye matretter.

Kveldsdrink og snack på Okawanga-Deltaet


Morgenkaffe med bøffel-flokk


Båtcruise ved Victoria Falls med hvitvin og mango