tirsdag 20. mai 2008

Chilikaffe


Lag vanlig svart kaffe, men tilsett litt chili. Denne kan være tørket eller fersk. Dette er første gang jeg lager denne kaffen, og den var ikke helt heldig. Jeg lagde vanlig kaffe, og siktet denne gjennom en tørket chili (knukket opp i biter) Lot deretter chilien ligge i kaffen i 2-3 sekunder, og det var altfor mye. Måtte tynne ut med mer kaffe, men den begynner å nærme seg... 1 cm tørket chili er nok mer enn nok!!!

Gulrotsuppe


2 kg gulrøtter i biter
2 løk i skiver/biter
4 cm ingefær i biter
kyllingbuljong
5 dl appelsinjuice
vann
salt/pepper

Kok eller damp grønnsakene møre. Kjør disse i foodprosessor til fin pure. Tilsett litt veske underveis. Hell tilbake i kaserollen, og tilsett appelsinjuice, buljong og vann til passelig konsistens. Smak til med salt og pepper. 


Serveres med 3 kamskjell :) 

mandag 19. mai 2008

Thai-fisk



400g hvit fisk
1 chili (avhenger av styrke)
3-8 lime
1 ss olje
3 cm finsnittet ingefær
2 sitrongress
frisk koriander til å strø over før servering

Legg alle ingrediensene i en foliepakning og stek på ca 200'C i 15-20 minutter.


søndag 18. mai 2008

Brokkolisuppe med chilireker


2 brokkoli
200 g reker
0,5 st chili
1 lime
2 ss olivenolje
0,5 agurk
2 ss crème fraiche
salt og pepper

Del brokkoli i biter og kok i 5-10 minutter

Hakk chili, skjær agurk i terninger og bland med rekene. Tilsett limejuice og olivenolje.

Kjør brokkoli i kjøkkenmaskin og tilsett litt av vannet, til passelig konsistens. Smak til creme fraiche, salt og pepper. Server med rekeblandingen


Oppskrift fra Niklas mat.

Bringebær og kiwi smoothie


Når jeg lager smoothie blir oppskriften til mens jeg lager den, og avhengig av hva jeg har tilgjengelig. Mengder blir derfor kun omtrentlige

6 kiwi
3 appelsiner
1 lime
2,5 dl frosne bringebær

Speltrundstykker

Hovedregel: All mat er best når det er hjemmelaget, og ferdigprodukter skal kun benyttes i nødstilfelle.

Brødmelsposer er derimot så enkelt samtidig som disse kan tilpasses og justeres etter eget ønsker. Den beste fordelen er likevel det at det er mulig med ferskbakt brød eller boller til kun 1-2 personer.

1/3 bollepose gir 4 store boller. Tilsett kanel, vaniljesukker og kardemomme - forøvrig følges oppskriften på melpakken.


1/2 brødpose gir 8 stor rundstykker og er nok til 3 voksne

fredag 16. mai 2008

Lun biffsalat med chili


Etter en rundreise i Thailand avsluttet vi ferien med noen dager på en øy. Der ble vi servert en fantastisk biffsalat, og den er forsøkt gjenskapt her, men med min egen vri:
 
1 pakke mini asparges
1 rødløk i tynne båter
1-2 chili (avhengig styrke)
hvitløk
1-2 bunter bladpersille
3 cm ingefær i tynne strimler
300 g biff i tynne skiver 
3-5 lime
 
Hakk chili og hvitløk, og støt dette i en morter sammen med saften av en lime. Bland persille, ingefær og løk. Bland inn chili/lime dressingen, og tilsett mer lime og evt litt olje. Damp asparges og stek biffen. Bland biff, asparges og salat, og server straks.

Kai tom kah - Kyllingsuppe med kokosmelk.


Suppen kan spises alene eller f.eks sammen med biffsalat. 

1 boks kokosmelk (eller cream)
2 kylling fileter
2-3 limegress
ingefær
3-6 kaffirblader (limeblader)
2 kinesisk hvitløk
5-7 aromasopp
2-3 lime
friske korianderblader
1-2 chili, finhakket
olivenolje
10 cherrytomater
1 l vann
kyllingbuljong 

Kok opp vann med kaffirblader, grovhakkede ingefærbiter, chili og limegress og buljong. Limegresset knuses og deles i biter. La putre i 10-15 min, og sil av kraften. Hell kraften tilbake i ren gryte. Tilsett kokosmelk og limesaft, og varm opp. Smak til styrken. Tilsett ingefær, hvitløk, sopp og litt chili i skiver, samt kylling i biter. Når kyllingen er ferdigkokt -tilsett tomater. Strø over frisk korander før servering.

tirsdag 13. mai 2008

Sjokoladeis med Chili

Ja Ja Ja!!!
Endelig har en av de norske aktørene på matmarkedet turt å prøve seg på noe litt mer spenstig!
Sjokoladeis med chili "Spicy" fra Henning Olsen-is er en etterlengtet liten godbit. For virkelig å fult utbytte av denne skal den ikke hives innpå , men nytes i små-små munnfuller med en god og lang pause i mellom slik at chilien virkelig kommer til sin rett. Personlig skulle jeg helst hatt et lite hint til av chili, slik at varmen fra denne blandet seg i enda større grad med den kalde isen. Men dette er så absolutt på god vei. Og at disse kommer i små porsjonspakker på 100ml (ca 50g) gjør den enda enklere for oss voksne å unne seg. Det jeg nå håper på er at Spicy utvider med en sjokolade og ingefær variant - og at dette blir den store nyheten for 2009 :) Forøvrig skal jeg etterhvert legge inn min egen oppskrift på "sjokoladmousse med ingefær" og sjokolade og ingefær konfekt.

Kveldsdrink på terrassen, Mojito-light

Ingenting er som en deilig kald Mojito. Men det er fint å kunne unne seg en slik uten for mye sukker og kalorier.

Knus lime, mynte og is, tilsett Bacardi og Sprite-light. Nyt :)


Flere oppskrifter

Enchilada - Mexicanere

Enchiladas er enkelt å lage. Denne oppskriften har jeg knabbet av min bror og deretter gjort den til min egen:)

Enchiladaspakke (tortillas, krydder og tomatpure)
Kylling
Rødløk
Spinat (helst fersk)
Paprika eller babymais
Boksetomat
Mozzarella

Stek kylling og løk. Bland deretter i i paprika, krydder, tomatpure og 1/2 boksen med tomatpure. Hell over spinat og la den synke inn i tomatsausen.



Fordel fyllet på tortillane og legg på et par strimler med fersk mozzrella om ønskelig. Rull sammen og legg i ildfast form. Hell deretter resten av boksetomaten og tomatpureen over.

Stek enchiladaene i ca 20 min i 200'C 

Vaniljeyoghurt med nøtter

Jeg var i New Zealand for ikke så lenge siden og smakte en fantastisk yoghurt med nøtter. Nøttene hadde ligget seg "halvmyke"  i yoghurten og var rett og slett nydelig. Da det ikke er mulig å tak i noe lignende i Norge må det lages selv. Hakkede nøtter i vanilje yoghurt - en halv pose hakkede mandler, eller 25g nøtter. La det stå til dagen etter.


Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes-de Beaune 2005


Varenummer: 32041 Pris 185,-

En tørr og fyldig vin med mye smak. Ny flaske er allerede kjøpt inn for en passende anledning. En meget god vin som fint kan forsvares i denne prisklassen. Anbefales!

Produsent: Jean-Yves Devevey
Område: Hautes-Côtes-de-Beaune
Land: Frankrike
Farge og duft: Ung gul. Flott elegant duft med fin fruktighet.
Smak: Saftig anslag som følger duften, meget godt druepreg, fine syrer, god tørrhet i finishen. (2001)
Vurdering: Drikk innen 4 år. (2001) (23.10.03)
Bruksområde: Allround.
Laget av: 100 % Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Lagret hos produsent: Gjæring på små, 228 liter, eikefat. Vinen har langvarig kontakt med bunnfallet, og gjennomgår jevnlig «battonage» (omrøring i fatet). Totalt 12-14 md. på fat, 20-30% nye.

Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese Trocken 2004

Varenummer: 45233 Pris kr 179,-

Vi ble overtalt av vineksperten på polet om å prøve denne rieslingen. Vår skeptisk var stor, da vårt bekjentskap med tyske viner er at de generelt er svært søte og ikke drikkevennlige for den kresne gane :) Likevel - man skal ikke skue hunden på hårene - og vi gjorde et tappert forsøk. Vinen var absolutt drikkenes, men i til denne prisklassen vil jeg så gjerne ha litt mer kropp og fylde i en vin. Vinen er foreløpig ikke anmeldt, og jeg er spent på hva som sies der VG-vinguide. En grei og tørr vin som kan anbefales, men i denne prisklassen finner man bedre alternativ fra Burgund.

Produsent: Koehler-Ruprecht
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Laget av: 100% riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.

Arabisk te

For flere år siden var jeg i Oman, der jeg fikk servert arabisk te i tesalongen til Al Bustan Palace. Veldig enkelt: Svart te med hele nellikspiker og en kanelstang.

mandag 12. mai 2008

Kyllingsalat med mango og fetaost


Når man oppdager lørdag ved sekstiden at alle butikker stenger tidlig før pinse blir middagen en variant av man tar det man har. Denne salaten kan fint spises uten dressing, alternativt kun litt fransk dressing, da fetaost, moden mango, kiwi og avokado gir bra med fuktighet i seg selv.

Kylling
Fetaost
Mango
Ananas (ferska)
Tomat
Avokado
Ruccola
Kiwi
Paprika
Rød Lollosalat
Ruccola
Persille
Pinjekjerner og Brødterninger

Theatercaféen

Theatercaféen har alle Ess i ermet - beliggenhet, navn og ikke minst historie. Og det er kanskje det siste som gjør hele Theatercaféen.

Jeg har ikke tenkt å skjule min misnøye med restauranten. Det er heller slik at jeg er flau over å ha inntatt, ikke bare et, men flere måltid ved denne, en av Norges mest kjente spisesteder. Og det er i grunn kun en klage jeg har...

Jeg er særdeles dårlig til å returnere mat når jeg er ute og spiser. Det er spesielt vanskelig dersom du får servert noe du aldri før har smakt og du lurer – skal den virkelig være slik?? Men så skal det også sies at det er svært sjelden jeg blir virkelig misfornøyd. At jeg bestiller noe jeg ikke var så begeistret for eller jeg angrer når jeg ser hva andre får servert er jo virkelig ikke restauranten sin feil. Men når du bestiller uer eller reinsdyrkjøtt og alt – inkludert grønnsaker, osv er kaldt – ja da returnerer du maten til kjøkkenet.

Jeg har i mitt liv returnert maten ved to tilfeller, ved begge tilfeller var maten kald, og dette var altså ved Theatercaféen.

Å kald mat er en ting, felles for de begge var lang ventetid før den ble servert – den har mao stått lenge på kjøkkenet før den ble båret ut. Dette er i seg selv ikke grunnen til at jeg nå tar sterk avstand fra –ikke restauranten –men de som driver den. Alle kan gjøre feil. Men når du får fiskeretten eller kjøttretten i retur og du ser dine egne skjæremerker i maten og den rett og slett er kjørt i mikroen.... En rett til over 300 kr forventer jeg noe helt annet av.

Robinson og Fredag har til nå ingen anmeldelser av TC – det kan jeg godt forstå. Personlig gidder jeg ikke igjen å kaste bort tiden på denne!

Sushi

For mange år siden forsøkte jeg å lage sushi - det ble mislykket.  Å prøve igjen har derfor tatt lang tid. Etter flere besøk og masse inspirasjon hos Alex sushi ble fristelsen til nye forsøk så stor, at jeg nå har laget sushi 2 ganger.


Sushiris (2-3 sultne personer):
6 dl ris og 7,5 dl vann.
Foreløpig har jeg kun forsøkt med grøtris. Jeg ser heller ikke hvorfor jeg evt skal bruke sushiris som er langt dyrere. Skyll risen slik at vannet til slutt er blankt og rent. Kok deretter risen til den er ferdig. Jeg benytter dampkoker (slipper fastbrent ris osv). Da lar jeg den stå i ca 45 minutter.

Bland 2 spiseskjeer riseddik med 2 ts salt og 2 ts sukker: Varm 20 sek. i mikroen og rør rundt til sukker og salt har løst seg. Bland dette i risen, og la risen kjøle seg helt ned.

Et generelt tips til å håndtere den klissete risen er vann - bruk vann på hendene når du lager maki eller "sushikuler", og dypp kniven i vann før du skjærer rullene.

Maki:
I makirullene har jeg valgt å legge en blanding av diverse fisk og kamskjell sammen med mango, gulrot/agurk. Hva du putter i makiene spiller mindre rolle -bare det er noe du liker -her er det helt sikkert noen som er uenig med meg, men når jeg lager mat lager jeg det slik jeg liker smaken og konsistensen og ikke så mye etter hva som er "korrekt". Wasabi er smurt i en tynn stripe på innsiden av norien og avokado er lagt utenpå.



Tips: Andreas Viestad, Aftenposten, Art of taste, Makesushi